fredag 11. desember 2009

ⓛⓤⓚⓔ №11

Bak lussekatter til luciadagen på søndag! Det spesielle med lussekattene er at de inneholder safran som gjør dem gule og fine :) Safran er verdens dyreste krydder og kommer fra en type krokuser. Disse håndplukkes, og for å få 1kg safran trenger man 70 000 krokuser!! Ikke rart det blir dyrt da. Men som du ser av oppskriften er det lite som skal til :)

Her er oppskriften til Wenche på God Morgen Norge ;) Film finner du her.

40-45 stk:
200 g smør
7dl melk
100 g gjær
1-2 g safran
2 dl (200 g) sukker
2 ts kardemomme
¼ ts salt
1 kg (ca 16 dl) hvetemel
vispet egg til pensling
rosiner til pynt

Slik gjør du:

Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk.
Varm til 37 ℃ og tilsett safran.
Smuldre gjær i en bakebolle og hell litt av den fingervarme deigvæsken over.
Rør ut gjæren før resten av væsken tilsettes.
(Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet).
Tilsett sukker, salt og mesteparten av hvetemelet.
Arbeid sammen til en glatt deig.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 40 min.
Elt deigen på et bakebord og del i biter.
Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede og etterhev ca 50 min.
Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg.
Stek midt i varm stekeovn, 225℃ i 10-12 min.
Avkjøl på rist.
Tips:
- Søte lussekatter: pensle de ferdig stekte lussekattene med smør og dypp i sukker.
- Lag noen uten rosiner for oss som ikke liker det ;) hihi
- Deigen kan også formes til en kringle. Sett lys i kringlen ved servering :)
- Lussekattene egner seg godt til frysing. Avkjøl helt. Legg i fryseposer.



Dagens smil: Nest siste eksamen levert!!  :D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...