lørdag 14. februar 2009

Romantikk, takk!


I dag er det St. Valentine's Day, eller Alle Hjerters Dag som den også blir kalt. Dette er en årlig markering/feriring av kjærligheten, hvor man sender en liten oppmerksomhet til sin utkårede for å vise sin hengivenhet. Men historien bak denne dagen er ikke så enkel å få tak på, for den kommer i mange versjoner. Den kristne feiringen av dagen skal ha røtter i romersk feiring av gudinnen for kvinner og ekteskap (Juno) 14.februar, og videre starten på Lupercaliafestivalen, en fruktbarhetsfest som begynte 15.februar. Da kristendommen ble dominerende i Europa, ble slike gamle festivaler, som Lupercaliafestivalen, omdøpt og gitt navn etter tidlige kristne martyrer. Og i år 496 e.Kr. erklærte pave Gelasius at 14.februar skulle være en kristen festdag for den romerske martyren St.Valentine, som levde i det 3.århundret. Men hvem var denne mystiske St.Valentine? Det strides de lærde om, for det viser seg at det levde minst tre helgener ved navn Valentine i det 3.århundret og forbausende nok alle tre skal ha lidd martyrdøden den 14.februar.

Uansett opphav er dette blitt en dag i kjærlighetens tegn. Tradisjonen med skriftlige valentines startet ca i år 1400. Det eldste valentinekortet som er funnet er fra begynnelsen av 1400-tallet og befinner seg på British Museum. I Skandinavia er det først de senere år at dagen har blitt viet oppmerksomhet. Dagen da du kan sende kort til den du beundrer i all hemmelighet og signere med "din Valentin". Sjokolade hører også med ;)

Næringslivet har i allefall fått opp øynene for denne dagen, og byens butikker er fylt med ♥-tilbud. Dette bildet tok jeg av en plakat jeg kom over denne uka. For hvor romantisk er det vel ikke å få en deodorant fra sin utkårede på valentinerdagen...?!?! Oh My... Flire høgt! :D
Dette er nok bare ett av mange gullkorn fra Randis. Jeg får meg ofte en god latter når jeg går forbi :) Det beste var kanskje "Hårfarger: ta 5 betal for 4" !!:D Sjarmerende med slike butikker som "alltid" har vært i bybildet.

Valentindagen min i år ble kanskje ikke så romantisk, men koselig likevel. Strålende vintervær: 15 minusgrader og sol fra skyfri himmel! Vakkert!! Og faktisk fikk også jeg, helt uventet, et kort i posten i dag. Det var fra mi søte kusine og gudbarn, Helena, på 5 år :) Fin tegning med hjerter og påskriften: "duerdenbesteiheleverden!" *SMELT* ♥

Happy Valentine's Day!
Love, Murta

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...